Qi, Yin en Yang en Feng Shui
“Alles is energie” en “alles heeft bewustzijn” zijn tegenwoordig uitspraken die veel mensen doen. Algemeen wordt aangenomen, ook wetenschappelijk, dat alles in het universum vibreert. Wij mensen, maar ook de dieren, reageren op die trillingen, soms bewust, maar ook heel vaak onbewust. Soms positief en soms negatief. Geluid in de vorm van radiogolven zijn trillingen die wij via de radio horen. Elektromagnetische golven geven tv-beelden, die wij kunnen zien.
De kleuren hebben allemaal een andere soort trilling, waardoor ze op ons inwerken. Verder zijn er de weersveranderingen, de luchtdrukverschillen die mensen voelen: “ Volgens mij komt er storm” of “ het voelt alsof het gaat sneeuwen”. Niet iedereen is er even gevoelig voor.
Dat dit in wezen al duizenden jaren oude Taoïstische opvattingen zijn weten veel mensen niet. In het Chinese, Taoïstische wereldbeeld spreekt men over Qi (spreek uit Tsjie) , het beste te beschrijven als levensenergie, de energie die door alle bezielde materie stroomt. De kracht van de zon, de maan en de weersinvloeden. De kracht die ons mensen voortstuwt.
De negatieve kracht Yin en positieve kracht Yang zijn krachten die constant bezig zijn om energie te creëren, denk aan elektriciteit bijvoorbeeld.
Ze zijn voortdurend in beweging en elk voor zich zijn ze bezig om zich meer te manifesteren als de andere. Het is echter niet zo zwart-wit zoals het wel eens in het Westen voorgesteld wordt, want Yin kan niet zonder Yang bestaan. Bekijk het bekende Tai ji symbool
In het zwart zit al een stukje wit en omgekeerd: in yang zit al een aanzet tot yin. Er is voortdurend verandering, niets is statisch. Na dag (yang) komt nacht (yin). Yin en yang kun je niet beschrijven zonder naar de omstandigheden te kijken- iets is yin ten opzichte van yang. De koelkast van 7 graden in een kamer van 20 graden kunnen we yin (koud) noemen. Maar diezelfde koelkast wordt op de Noordpool yang (warm) t.o.v. de omgevingstemperatuur.
Yin en Yang veranderen in hun tegendeel als ze op hun extreems zijn. Bijvoorbeeld kan ijs brandwonden veroorzaken en van een zonnebrand ga je rillen. Er moet een balans zijn tussen yin en yang- dan is er balans, harmonie.
Bewustzijn= Gedachten= Energie= Qi
Alles heeft bewustzijn, dat hebben we al gezien, ik wil dit graag uitleggen aan de hand van het Chinees penseelschilderen.
Een van de basisregels voor Chinese schilders was/is: Een schildering moet “ritmische vitaliteit” hebben. Mijnsinziens betekent dit: welke harmonische energietrilling = Qi heeft het geschilderde.
In mijn lessen penseelschilderen werken we met de Qi van jezelf en met de Qi van het te schilderen object.
“Als je de essentie van het object kunt verenigen met jouw Qi dan ontstaat er een kunstwerk dat ook die energie uitstraalt.”
Je kunt je voorstellen dat een op deze manier gemaakt kunstwerk een meerwaarde krijgt voor degene die het gemaakt heeft, maar ook voor degene die er naar kijkt.
De energie is voelbaar. Deze kan yang zijn: actief, aansporend tot actie maar ook misschien agressief, als de maker op dat moment gevoelens van agressie of boosheid liet stromen. Hetzelfde geldt voor een kunstwerk waar de energie yin van is: het ademt rust uit en er spreekt zachtheid uit.
“De energie van een kunstwerk heeft invloed op de ruimte waar het zich bevindt.”
En hier komt de oude wijsheid van het in harmonie brengen van je leefomgeving om de hoek kijken: Feng Shui.
Alle dingen hebben dus hun eigen energie, maar kunnen ook de energie van anderen overnemen. Als je zelf erg openstaat voor energie, dan is zelfs een feest met gezellige mensen soms al te veel. Je slurpt de kwaaltjes en narigheid van de anderen op of zij storten het over je uit. Resultaat: je voelt je uitgeput. Zo kunnen dus ook de spullen van andere mensen die in je huis komen voor energie-uitputting zorgen, zonder dat je je er van bewust bent.
Opruimen en afstand doen van oude onaangename energieën is ook een onderdeel van Feng Shui:
Als je even teruggaat naar het werken met Qi in het schilderen, dan kun je je voorstellen dat een kunstwerk ook negatieve invloed op je kan hebben, zeker als dat kunstwerk een hele tijd in een onaangename ruimte heeft gehangen of van een onaangenaam persoon is geweest.
De Kracht van het symbool.
De symbolische waarde van het onderwerp kan je, bewust of onbewust raken. Volgens Carl Gustav Jung hebben we allemaal toegang tot een collectief bewustzijn, waar archetypen of symbolen te vinden zijn. Veel van deze symbolen zijn universeel, maar sommige symbolen worden per cultuur anders geduid. Zelfs per mens kan de duiding verschillen. Het hangt dus mede af van de perceptie van de persoon af, of een symbool invloed heeft.
De Qi moet vrij kunnen stromen, wordt hij geblokkeerd of gehinderd, is hij inactief = yin , dan voel je dat als doods, donker of muf in een huis. Als de energie te yang = te bewegelijk is creëert dat onrust of tocht.
Een verandering in je huis zal een verandering opleveren in je leven.
Ik ondersteun je graag in deze ontwikkeling. Wil je meer weten? Bel of mail mij.