Mijn Weg

Ik beoefen deze manier van schilderen sinds 2002. Daarvoor heb ik les gehad in uiteenlopende stijlen en technieken van de Westerse schilderkunst. Totdat ik de rust die van het schilderen met inkt, in de traditie van het Oosten, uitgaat ontdekte. In mijn toen hectische bestaan was dat een welkome openbaring.

Hieronder beschrijf ik mijn weg langs nationale en internationale  leraren. Daarnaast bestond de weg uit heel veel oefenen. Bergen papier door de streken steeds weer te herhalen zijn er ontstaan.

Ik ben lid van de Chinese Brush Painters Society CBPS in Groot-Brittannië.

Tevens ben ik lid van de Koninklijke Vereniging voor Aziatische Kunst  KVVAK .

Daarnaast heb ik mij door vele cursussen bekwaamd in het werken met energie. Hierop zal ik hier niet uitvoerig ingaan.

2003

Ik vond via internet Elie van Oppens, beeldend kunstenares verbonden aan de Vrije Ateliers in Sint-Niklaas, België. Bij haar heb ik mijn eerste workshop Chinees penseelschilderen gedaan. De pruimenbloesem en de schildering van de kip en de haan waren het resultaat. Ik was gefascineerd en wilde meer.

2004

De Sumi-e kunstenaar Titus de Jong  heeft door workshops en gerichte cursussen mijn kennis vergroot.

2005

In juni heb ik van de gerenommeerde Chinees-Canadese kunstenares Poon-Kuen Chow in Vancouver les gehad in het traditionele Chinese penseelschilderen.

2006

Mei Aoi Chow uit Rotterdam bracht mij de beginselen van het Chinees kalligraferen bij.

In augustus van dit jaar bezocht ik met mijn man Beijing waar wij een aantal ochtenden besteden aan schilderen met inkt op Xuanpapier en op waaiers. Tevens hebben we de schmink van de Chinese opera nageschilderd op gipsen maskers. Stempelsnijden was ook een onderdeel van de cursus. De 6 lessen Chinees gaven ons een idee van de voor ons ondoorgrondelijke taal. Verder bezochten wij kunstenaar Zhang Jun en diverse musea. Ook waren diverse excursies opgenomen in het programma. Dit alles was uitstekend georganiseerd door Yurong-europe, die helaas niet meer actief zijn.

 

2009

In maart zijn we afgereisd naar Dedham, Engeland daar gaf Jane Evans, schrijfster van het boek: Chinees Penseelschilderen en Honorary Co-president of the Chinese Brush Painters Society  een meerdaagse workshop. Haar boek is soms nog antiquarisch verkrijgbaar.

2010

In juni van dit jaar kreeg ik les van Liankui Zhang in Montreal, Canada. Het bijzondere was dat Professor Zhang Frans sprak. Een geheel nieuwe ervaring! We hebben de Campsis radicans oftewel de trompetbloem in Chinese Xieyi stijl geschilderd.

Een reis door Japan met een aantal leden van de Koninklijke Vereniging voor Aziatische Kunst  KVVAK  verdiepte mijn kennis. Het uitgangspunt bij deze reis was porselein.

2012

De viering van het 25-jarig bestaan van de Chinese Brush Painters Society was in december in Knuston Hall, UK. Daar werden 3 workshops gegeven, door Eric Ng, landschap, Shuhua Jin-Shanghaischool- en Li Jia- figuren.

Een week later volgde ik een Zen-Sumi-e retreat in Amsterdam, geleidt door Beppe Mozuka en Valeria Viscardi.
2014

In september heb ik samen met verschillende mensen van de CBPS een rondreis gemaakt door China. Dit was onder leiding van gerenommeerd kunstenares Kuali Fu. Onderdeel van deze bijzondere reis was een week lang schilderles bij de China Academy of Art in Hangzhou, China

2018

Ik was voor een meerdaagse workshop  in  Great-Missenden, Groot Brittannië. De kunstenaar en tevens lid van de CBPS  Qu Lei Lei   gaf daar een workshop ‘flower and bird’.

In juli volgde ik een week lang een cursus Japans kalligraferen bij Yumi Hirao tijdens de Japan Summerschool in Groningen. Deze was uitstekend georganiseerd door Sumi-e kunstenaar Astrid Menick van Zwarte inkt. Hier mocht ik zelf ook een workshop geven: De Enso Schilderen.