pruimenbloesem kalligrafie

Oosters Penseelschilderen

Ik heb mijn cursus zo genoemd omdat ik de basisprincipes, die geleerd worden door het toepassen van de streken bij het schilderen van de De Vier Heren van het Chinees penseelschilderen met de gedachten van Sumi-e combineer.

De cursus ziet er als volgt uit: we beginnen met een kopje groene thee (Japanse Sencha). Na een inleiding met dia's van het betreffende onderwerp, bereiden we ons voor op het schilderen.

We maken ons eerst vrij van storende gedachten d.m.v. een geleide ontspanning, een techniek die met ademhaling en sturen van energie werkt. Je wordt je van je energie, Qi bewust. Je kunt deze sturen en daardoor de essentie, het idee van het object gestalte geven. Het is jóuw idee over het onderwerp.

Vervolgens maken we de inkt met de inktsteen en de inktstaaf. Zie De materialen Hierbij kun je je al inleven in het object. Je vraagt je af: “Wat is de essentie van dat wat ik wil weergeven”. Om tot de essentie te komen laat je al het overbodige weg. Alleen dat wat bijv. een plant tot die plant maakt wordt weergegeven.

Daarom is het ook geen realistische weergave, geen realistische manier van schilderen. Je zou kunnen zeggen dat het impressionistisch is.

Natuurlijk ligt in het begin de nadruk op de techniek. Je kunt je trainen, om niet te veel op de Westerse manier iets “ moois” of “ goeds” te willen maken, maar om mee te gaan met de stroom en te zien wat er gebeurt als je de gedachten: “ik moet presteren, ik kan het vast niet, het moet wel mooi worden” loslaat.