pruimenbloesem kalligrafie

Sumi-e

Na de 13e eeuw namen Chan-boeddhistische monniken de xieyi-stijl van schilderen mee naar Japan. In het Westen is deze stroming bekend onder de naam Zen. Het Japanse woord sumi betekent zwarte inkt en e is schilderij. Sumi-e werd beschouwd als poëzie. Het waren visuele haiku’s met daarnaast de haiku in kalligrafie.

In Sumi-e zien we de tradities van het Boeddhisme en van het Taoïsme samenkomen. Het yinyang- dualisme, het streven naar harmonie, het integreren van de witte ruimte.

Sumi-e is mediteren met inkt. Het is een spirituele gebeurtenis, die alles te maken heeft met concentratie en contemplatie.

Natuur speelt een grote rol in Sumi-e schilderingen. Sumi-e geeft je de mogelijkheid om achter de patronen van de wereld om ons heen te komen, en in samenspel met hen te leven. Dit is weer een taoïstische gedachte. Sumi-e is schoonheid bereikt met een minimum aan streken. Het is geen realistische weergave van het onderwerp maar het is ook zeker geen abstract schilderij, de schilder laat ons alleen het essentiële van het onderwerp zien. Details worden weggelaten, eenvoud is het kenmerk.