pruimenbloesem kalligrafie

De materialen

De materialen zijn bij het Chinees penseelschilderen en de Japanse variant Sumi-e hetzelfde.

In China worden ze “de Vier Schatten” genoemd: het penseel, de inktstaaf, de inktsteen en het papier.

De penselen.

Het penseel bestaat uit dierlijk haar dat verlijmd en samengehouden wordt door een schacht van bamboe, hout, been en later ook porselein. De verschillende haarsoorten, geit, paard, wolf, das of combinaties hiervan, hebben verschillende eigenschappen.

In tegenstelling tot een Westers penseel kan een Oosters penseel (Japans of Chinees, er is verschil maar voor ons westerlingen niet van belang) veel meer water en inkt opnemen.

Zorg goed voor je penselen, spoel ze voorzichtig uit en laat ze zo mogelijk hangend drogen. Ze worden verkocht met een lijmlaag om de haren. Spoel dit er voorzichtig uit en doe het bijgeleverde beschermhoesje er niet meer op.

De inktstaaf.

Een meestal fraai gedecoreerde staaf van gebrand hout, koolstof, vermengt met lijm. Ook hierin is er veel kwaliteitsverschil, helaas is het moeilijk om aan te geven waar men op moet letten. Een ding is wel zeker: als de staaf “ vies” ruikt moet je hem niet kopen.

De inktsteen.

Van de verschillende modellen is een middelmaat voor de beginneling zeker voldoende. De beste zijn van leisteen. Zie er op toe dat het oppervlak glad is.

Het papier.

Ook hierin is een grote verscheidenheid aan kwaliteit. Voor beginners zijn er rollen “rijstpapier” (yue gong dian). Ik gebruik Ikea-papier als oefenpapier, te koop in grote rollen.

Daarna gaan we over op rijstpapier, dat echter veel meer water opzuigt. Het absorptievermogen kan per rol verschillen.

Als je in de gelegenheid bent om Chinees papier te kopen vraag dan naar Xuan-papier (en wil je minder absorptie- naar dubbel Xuanpapier)

Het Chinees penseelschilderen werkt ook met kleur. Verf wordt traditioneel van mineralen en planten gemaakt. Als je met kleur wilt werken, raad ik je aan om er over te lezen in de vele boeken die er in de afgelopen jaren bijgekomen zijn. Zie 'boekenlijst'