pruimenbloesem kalligrafie

Mijn Weg

Ik beoefen deze manier van schilderen sinds 2002, daarvoor heb ik les gehad in uiteenlopende stijlen en technieken van de Westerse schilderkunst. Totdat ik de rust die van een Sumi-e schildering uitgaat ontdekte. In mijn toen hectische bestaan was dat een welkome openbaring.

In eerste instantie kon ik niemand vinden die mij kon begeleiden en heb ik veel zelf uitgeprobeerd. Zie 'boekenlijst'.

In 2003 vond ik via internet Elie van Oppens, beeldend kunstenares verbonden aan de Vrije Ateliers in Sint-Niklaas, Belgiƫ. Bij haar heb ik mijn eerste workshop Chinees penseelschilderen gedaan.

De Sumi-e kunstenaar Titus de Jong uit Wageningen heeft door workshops en gerichte cursussen in 2004 mijn kennis vergroot.

In juni 2005 heb ik van de gerenommeerde Chinees-Canadese kunstenares Poon-Kuen Chow in Vancouver les gehad in het traditionele Chinese penseelschilderen.

Januari 2006 heeft Mei Aoi Chow uit Rotterdam, mij de beginselen van het Chinees kalligraferen bijgebracht.

Augustus 2006 bezocht ik met mijn man Beijing waar wij een aantal ochtenden besteden aan schilderen met inkt op Xuanpapier en op waaiers. Tevens hebben we de schmink van de Chinese opera nageschilderd op gipsen maskers.Stempelsnijden was ook een onderdeel van de cursus.En de 6 lessen Chinees gaven ons een idee van de voor ons ondoorgrondelijke taal. Verder bezochten wij kunstenaar Zhang Jun en diverse musea. Ook waren diverse excursies opgenomen in het programma. Dit alles was uitstekend georganiseerd door Yurong-europe, die helaas niet meer actief zijn

In maart 2009 heb ik in Engeland les gehad van Jane Evans, schrijfster van het boek: Chinees penseelschilderen. Helaas is dit boek alleen nog antiquarisch verkrijgbaar. Dit boek gebruik ik in mijn lessen.

Juni 2010 mocht ik een les van Liankui Zhang in Montreal, Canada, meemaken, het bijzondere was dat Professor Zhang Frans sprak. Een geheel nieuwe ervaring! We hebben de Campsis radicans oftewel de trompetbloem in Chinese Xieyi stijl geschilderd.

In december 2012 was ik bij de viering van het 25-jarig bestaan van de Chinese Brush Painters Society in Knuston Hall, UK. Daar werden 3 workshops gegeven, door Eric Ng, landschap, Shuhua Jin- Shanghaischool- en Li Jia- figuren.

Een week later volgde ik een Zen-Sumi-e retreat in Amsterdam, geleidt door Beppe Mokuza Signoritti en Valeria Viscardi.

September 2014 heb ik bij de China Academy of Art in Hangzhou, China, een week lang schilderlessen gevolgd.

Maart 2018 volgde ik in Great-Missenden, UK, een meerdaagse workshop 'flower and bird' van Qu Lei Lei.

Juli 2018 volgde ik een week lang een cursus Japans kalligraferen bij Yumi Hirao tijdens de Japan Summerschool in Groningen.

Ik ben lid van de Chinese Brush Painters Society CBPS in Groot-Brittannie.

MeiMei-FengShui is een onderdeel van MeiMei-Art. De indeling en inrichting van uw huis heeft invloed op uw leven. Ook andersom geldt: u heeft uw huis ingericht zoals uw leven is. Lees hierover meer onder MeiMei-FengShui.